Какво е Airsoft

Airsoft е спортно стратегическа игра развита като военна симулация. Играта се състои от военно симулативни битки с реплики на истински оръжия, които изстрелват малки 6мм PLGA, PVC или биоразградими топчета.

Airsoft игрите се организират на специално подготвени за това терени,  декорирани с бункери, барикади, окопи, сгради и т.н., предлагайки възможно най-висок реализъм. 

За участие в airsoft игра не се изискват разрешителни, стига играчът да е пълнолетен.

Игрите се извършват винаги на предназначен за това терен.

 

Кой може да участва

Може да участва всеки един човек от 18г до колкото мотивацията позволи. Airsoft е спортна игра практикувана от всички социални и професионални кръгове. Не е нужно играчите да са атлети нито професионални войници за да участват.

 

Каква е нужната екипировка

Освен задължителните защитни очила, единственото друго нещо е репликата (репликата е имитация 1:1 на истинско оръжие, което може да е историческо или модерно зависимост от предпочитанията на играчът и да влиза в нормативите на терена, на който ще се практикува играта). Това е минималния екип, с който може да се започне. След това възможностите са безкрайни. Винаги може да се започне с екип под наем. За повече информация свържете се с нас.

 

 

 

Исторя

Наименованието “Airsoft” идва от английския, което буквално преведено е “Мек Въздух” това уточнява начина, по който оперират репликите.

“Airsoft” е създаден в Япония поради една забрана за притежаване и ползване на бойно оръжие от страна на цивилните след края на втората световна война. Започнала е появата на реплики едно към едно на истински оръжия, те са били положително приети от хората, които са искали да стрелят или да колекционират оръжие без да нарушават закона. Поради тази причина едни от приоритетите на airsoft-та е репликацията (от там наименованието реплика) на истинските оръжия. Някои производители купуват лицензи за да могат да репликират регистрирани марки на конкретни оръжия.

Практикуването на airsoft започва в края на 70те и началото на 80те като концепция на ползване на реплики на истинско оръжие, които да изстрелват не летални муниции с цел да се симулират бойни конфронтации. Има версии, които показват, че репликите датират от 1950 с появата на пистолет играчка от производителя “Mattel”. Също така се казва че Съединените Щати са били замислили този тип идея след края на втората световна война.

 

Как се играе

​Това хоби търси симулацията на тактична обстановка. Взимайки за пример, както военни, така и полицейски ситуации. В тези симулации се опитва да се насърчи координацията между играчите в малки групи. В които съдрюжието и планирането са фундаментални за успешното извършване на мисията. Номера на играчите, както и трайността на срещите може да варира много, започвайки от малки групи от 10 участника, които се събират да играят няколко часа, до големи събития от два или три дена, които събират стотици от тях.

Една основна игра започва с очертаването на игровата зона, разделянето на играчите по отбори и представянето на мисията и нейните цели. Те могат да бъдат много разнообразни, като например: освобождение на заложници, съпровождане на VIP, засади и много други. След това се назначават специални роли на играчите според техните възможности и мотивация.

В airsoft игрите няма следи от пораженията под формата на боя както при “paint ball”, което налага играчите сами да признаят, че са уцелени. Тази ситуация не се счита за недостатък сравнено с “paint ball”, а дава голяма стойност на честността и спазването на игровите правила, както и съдружеството, а не индивидуализъм.

Поради характерните условя Airsoft е игра с много ниско въздействие върху околната среда. Не се нуждае от специфични постройки, репликите са електрически, а топчетата биоразградими.