Какво е Airsoft?

Airsoft е спортно-стратегическа игра, представена като военна симулация. Състои се от реалистично пресъздадени битки с реплики на истински оръжия, които изстрелват малки 6мм PLGA, PVC или биоразградими топчета.

Airsoft игрите се организират на специално подготвени за това терени,  пригодени с бункери, барикади, окопи, сгради и т.н., предлагайки възможно най-висок реализъм. 

За участие в airsoft игра не се изискват разрешителни, стига играчът да е пълнолетен.

Игрите се извършват винаги на предназначен за това терен.

 

Кой може да участва?

Може да участва всеки един човек от 18г до колкото мотивацията позволи. Airsoft е спортна игра практикувана от всички социални и професионални кръгове. Не е нужно играчите да са атлети нито професионални войници за да участват.

 

Каква е нужната екипировка?

Освен задължителните защитни очила, единственото друго необходимо е репликата (репликата е 1:1 имитация на истинско оръжие, което може да е историческо или модерно, в зависимост от предпочитанията на играча и да влиза в нормативите на терена, на който ще се практикува играта). Това е минимумът оборудване, с който може да се започне. След това възможностите за екипиране са безкрайни. Винаги може да се започне с екип под наем. За повече информация,свържете се с нас.

 

 

 

История

Наименованието “Airsoft” идва от английския, което буквално преведено е “Мек Въздух”. Tова уточнява начина, по който оперират репликите.

“Airsoft” е създаден в Япония поради една забрана за притежание и ползване на бойно оръжие от страна на цивилните след края на Втората световна война. Започнала е появата на реплики едно към едно на истински оръжия, те са били положително приети от хората, които са искали да стрелят или да колекционират оръжие, без да нарушават закона. Поради тази причина едни от приоритетите на airsoft-та е репликацията (от там наименованието реплика) на истинските оръжия. Някои производители купуват лицензи, за да могат да репликират регистрирани марки на конкретни оръжия.

Практикуването на airsoft започва в края на 70-те и началото на 80-те като концепция на ползване на реплики на истинско оръжие, които да изстрелват нелетални муниции с цел да се симулират бойни конфронтации. Има версии, които показват, че репликите датират от 1950 с появата на пистолет-играчка от производителя “Mattel”. Също така се казва, че САЩ  са били замислили този тип идея след края на Втората световна война.

 

Как се играе

​Това хоби търси симулацията в тактическа обстановка. Взимайки за пример, както военни, така и полицейски ситуации. В тези симулации се опитва да се насърчи координацията между играчите в малки групи, в които съдружието и планирането са фундаментални за успешното извършване на мисията. В зависимост от броя на учасниците, трайността на срещите може да варира много, започвайки от малки групи от 10 участници, които се събират да играят няколко часа, до големи събития от два или три дни, които събират стотици от тях.

Една основна игра започва с очертаването на игровата зона, разделянето на играчите по отбори и представянето на мисията и нейните цели. Те могат да бъдат много разнообразни, като например: освобождение на заложници, съпровождане на VIP, засади и много други. След това се назначават специални роли на играчите според техните възможности и мотивация.

В airsoft игрите няма следи от поражения под формата на петна от боя както при “paint ball”, което налага играчите сами да признаят, че са уцелени. Тази ситуация не се счита за недостатък сравнено с “paint ball”, а дава голяма стойност на честността и спазването на игровите правила, както и съдружието, а не индивидуализма.

Поради характерните условя, Airsoft е игра с много ниско въздействие върху околната среда. Не се нуждае от специфични постройки, репликите са електрически, а топчетата биоразградими.